امروزه هوش مصنوعی در کسب و کارها (AI in Business) بسیار حائز اهمیت شده است. اگر به تاریخچه هوش مصنوعی مراجعه کنیم متوجه خواهیم شد که در سال 1956 متخصص آمریکایی جان مک کارتی (John McCarthy) برای اولین بار عبارت هوش مصنوعی را به کار برد. از آن زمان تاکنون، هوش مصنوعی با سرعتی فزاینده در همهی ابعاد در حال گسترش و رشد است .
بنا بر آنچه مطرح شد مدیران سازمانها و کسب و کارها اگر به این مقوله نگاه استراتژیک نداشته باشند، باید منتظر اتفاقات شوکه کننده در آینده باشند .
هوش مصنوعی در سازمانهای امروزی
رصد روند رشد و گسترش هوش مصنوعی باید همواره و در هرلحظه مدنظر مدیران باشد. تغییرات در این زمینه چنان سریع رخ میدهد که بعضا فرصت جبران نمیدهد. برای مثال گوگل (Google) قبلا یک موتور جستجوگر بود و با موتور جستجوگر یاهو (Yahoo) رقابت میکرد. اما در یک حرکت راهبردی و نوآورانه با استفاده حداکثری از هوش مصنوعی توانست به طور کامل بر رقیب خود (یاهو) چیره شود .
بسیاری از شرکتها از جمله اپل (Apple) و سامسونگ (Samsung) در بخش تحقیق و توسعه (R&D) در رقابتی تنگاتنگ بر روی جدیدترین دستاوردهای هوش مصنوعی مطالعه میکنند. شرکتی مثل نوکیا (Nokia) با سابقه و عملکردی خوب، از آنجا که به این موضوع مهم نپرداخته بود، در چشم بهم زدنی از صحنه رقابت کنار رفت. شرکت سونی اریکسون (Sony Ericson) و بسیار دیگر از این شرکتها بر توان آنی و لحظهای خود میبالیدند. با این نگرش اساسا در تحقیق و توسعه و آینده پژوهی سرمایه گذاری هدفمند و درست نداشتند و از عرصه رقابت حذف شدند .
تاثیر تغییرات تکنولوژی (هوش مصنوعی) بر کسب و کارها
این موضوع صرفا مربوط به این شرکتها و برخی صنایع خاص نیست، بلکه موضوعی فراگیر است. برای مثال در کشورمان در زمانی نه چندان دور داشتن مجوز آژانس اتومبیل یک امتیاز ویژه بود. تقریبا اخذ مجوز برای هر فردی به آسانی امکان پذیر نبود. اما با توسعه گوشیهای هوشمند و در پی آن اپلیکیشنهای کاربردی، تاکسیهای اینترنتی سر بر آوردند. مزیتهای جدیدی که ظهور تاکسیهای اینترنتی در بازار حمل و نقل برای مسافران و رانندگان پدید آورد، آژانسهای اتومبیل را از گردونه رقابت خارج کرد .
هر مدیری در هر کسب و کاری اگر تصور کند میتواند از تغییرات ناشی از پیشرفت فناوری و هوش مصنوعی در امان باشد، قطعا سخت در اشتباه است .
حتی هم اکنون در هالیوود، هوش مصنوعی در حال نگارش سناریو برای ساختن فیلم است، امری که تصورش هم سخت است. به هر روی با این سرعت تغییرات و روند فزاینده پیشرفت هوش مصنوعی، وجود واحد تحقیق و توسعه (R&D) در خصوص مطالعات آینده پژوهی از اهم واجبات برای سازمانهاست .
هوش مصنوعی هم میتواند یک فرصت برای سازمان باشد، و هم یک تهدید بالقوه. و این بسته به نگرش و رویکرد مدیران و تصمیم گیران سیستمها دارد که به استقبال آن بروند یا منفعلانه منتظر بمانند .
* مزایای مطالعات آینده و آینده پژوهی برای مدیران *
استفاده از هوش مصنوعی برای تحلیل دادهها امروزه بسیار در حال گسترش است. استفاده از نرمافزارهایی نظیر پایتون (Python) و موارد مشابه در تحلیل داده نقش به سزایی در تولید اطلاعات مفید و کاربردی دارد. تصور کنید در دنیای امروز فردی نخواهد از ماشین حساب برای انجام امور مالی و حساب خود استفاده کند و به جای آن از چرتکه استفاده کند .
عدم بهرهگیری از تکنولوژیهای جدید صرفا باعث عقب ماندگی و نهایتا افت شدید بهرهوری میگردد. بنابراین اکیدا توصیه میشود مدیران با استفاده از ظرفیت مشاوران و متخصصان ذی صلاح مجموعه کسب و کار اول به سمت استفاده از تکنولوژیهای جدید و به طور اخص هوش مصنوعی سوق دهند. مزایایی که هوش مصنوعی میتواند برای سازمانها به همراه داشته باشد آنقدر جذاب است که میتوان در باب آن صفحات متعدد نوشت. برای مثال : هوش مصنوعی با افزایش بازده، افزایش سرعت، افزایش کیفیت و کمیت موجبات کاهش هزینهی تمام شده و افزایش سودآوری را فراهم آورد .
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ